agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5651 .



Dinspre adâncurile lumii spre înaltul cerului
articol [ Societate ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MyMosys ]

2018-05-18  |     | 



Joi, 17 mai 2018, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Tg.Mureș, a avut loc lansarea volumului „Un an de poveste” cuprinzând pilde, parabole și povestiri cu tâlc, pentru minte și inimă, în luminoasa și blânda interpretare a părintelui Gheorghe Nicolae Șincan. Evenimentul, cu o puternică încărcătură spirituală, a făcut ca în sfânta zi a Înălțării Domnului, alături de autor să se strângă un număr impresionant de persoane solidare cu idealurile pe care ar trebui să le îmbrățișeze orice creștin.
În moderarea plină de aplomb și căldură asigurată de domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș și îndrăgită personalitate scriitoricească transilvăneană, participanții s-au putut bucura de un eveniment menit, fără îndoială, să așeze matricea spirituală a poporului român într-o configurație care să-i asigure accesul la divin, așa cum l-a avut din moși-strămoși, curat și direct.
În cuvântul de deschidere, domnul Nicolae Băciuț a făcut o sensibilă prezentare a autorului, arătând că părintele Nicolae Șincan reprezintă cel mai important cărturar bisericesc din spațiul cultural mureșean, fiind de altfel, după statistici ținând strict de marketing și cel mai citit autor din acest colț al țării, un autor care „mărește geografia spirituală a orașului”. Nu a putu lipsi din această prezentare și hărnicia de care dă dovadă zi de zi părintele Șincan prin rația de hrană spirituală pe care o servește atât în presă cât și în mediul on-line, rație atât de importantă pentru menținerea unui curs al vieții în coordonate morale sănătoase.
Despre importanța volumului în sine, a vorbit poetul Marius Pașcan, cunoscut celor prezenți pentru activitatea sa pusă în slujba culturii de-a lungul timpului și din ipostazele de prefect al județului Mureș, deputat și cadru didactic universitar. Pornind de la profilul autorului, un veritabil călăuzitor moral, model și reper pentru toți cei care ajung să îl cunoască prin fapte sau cuvinte, domnul Marius Pașcan a realizat o radiografie prețioasă a efectelor pe care volumul lansat în cadrul evenimentului le poate produce prin întoarcerea la cuvântul părinților și, de fapt, la originea învățăturilor, stabilind astfel pentru cititor și un traseu bine conturat pentru a urmări tâlcul povestirilor cuprinse în carte, tâlc rezonând într-o cheie culturală moralizatoare.
Unul dintre momentele de suflet ale evenimentului a fost, cu siguranță, prezentarea făcută volumului de către domnul Ionuț Biliuță, cercetător la Centru ecumenic din Sibiu și ginerele părintelui Nicolae Șincan, care a surprins cu o eleganță plină de lumină rolul și locul care se cuvin volumului „Un an de poveste” datorită abdicării limbajului cărții de la rigorile teoretice seci și a faptului că această carte se adresează în chip egal fețelor bisericești și creștinilor, bărbaților și femeilor, celor bogați și celor săraci, reprezentând un apel la trezire pentru cititor. Aceste deziderate sunt și cele care imprimă volumului un anumit standard, greu de depășit prea curând de o altă carte.
În final, autorul a mulțumit plin de emoție celor prezenți, făcându-i părtași la proiectele cărora intenționează să se dăruiască pe viitor, asigurându-i că volumul lansat în cadrul evenimentului este doar primul dintre cele trei care vor întregi numărul poveștilor la 365, câte una pentru fiecare zi a anului.
Părtași la un asemenea eveniment, nu ne mai rămâne decât să îl felicităm pe părintele Nicolae Șincan, să ne simțim binecuvântați că îi putem citi slovele și să așteptăm cu nerăbdare porția zilnică de hrană spirituală pe care ne-o oferă.

Mihaela Rașcu

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!