agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5560 .



invitație-50 de ani de la moartea muzicianului
comunităţi [ ]
Concert Comemorativ George Enescu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Levana ]

2005-10-03  |     | 



INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN – Tel Aviv



UNIUNEA PICTORILOR și SCULPTORILOR din HAIFA

și REGIUNEA de NORD

și CERCUL CULTURAL din HAIFA

Au plăcerea să vă invite la concertul comemorativ

GEORGE ENESCU

(1881-1955)

la 50 de ani de la moartea muzicianului

de renume mondial
Interpretează
Formația de suflători a Universitatii Naționale
de Muzică din București
Condusă de prof. Dr. Vasile Gantolea și asist.univ. Adrian Buciu

PROGRAM
Wolfgang Amadeus Mozart – Serenada în mi bemol major
George Enescu – Dixtuor, nr.1 op 14

Cuvânt introductiv
Dr. Saviana Diamandi, muzicolog

Joi, 6 octombrie 2005 , ora 16

La "Beit Chagal" –Sd. Hatzionut 24, Haifa


***
Concertul s-a bucurat de un mare succes, chiar dacă publicul a fost atît de puțin prezent din cauza sărbătorilor de Anul Nou. Într-o ambianță sărbătorească , "Casa Chagal", lăcaș și muzeu al Haifei și-a primit musafirii cu emoție. Concertul, de un înalt nivel artistic, l-am ascultat cu plăcerea ascultării pe viu, după ce, reușisem să urmăresc și Festivalul "George Enescu" în direct, seară de seară, până la ploaia de pomină, de la ultima transmisie. Bineînțeles că am ascultat orchestra simfonică condusă de Zubin Mehta, "Vocesul" de la Iași, concursul tinerelor talente, transmisiile din fața Atheneului. Dar, să trecem la conceertul nostru!
La început, pictorița Liana Saxoni Horodi a salutat prezența orchestrei și dirijorilor, prof.dr.Vasile Ganțolea și asistenul universitar, Adrian Bucium. Mai apoi, Directorul Institutului Cultural Român, Madeea Axinciuc a vorbit în românește și în ebraică, despre cei care au strălucit deja la Ierusalim și, care urmează să ne uimească. Revelația concertului va dăinui în inima mea și-n sufletul meu, mult timp. Plaiurile Moldave, ecoul muzical a înlocuit, poate, distanța dintre cele doua lumi! Doamna dr. Saviana Diamandi , muzicologă ne-a explicat,profesionist și cu lux de amănunte viața și legăturile prietenești ale marelui compozitor, dirijor, muzician, George Enescu prezentându-ne totodată, sensurile profunde ale muzicii scrise pentru suflători! Nu mai zic că, Serenada lui Mozart ne-a introdus în atmosferă, pregătindu-ne pentru impactul cu muzica lui George Enescu, atât de modernă!
Am reuști să ascult și să simt alături: flautul, oboiul, clarinetul, fagotul, cornul englez ca un conglomerat unitar de sunete împletite ca o leană, coroniță pe capul unei fetițe îmbrăcate în alb, care zburdă pe un câmp de flori. Și, totuși fiecare suflător-om, ca un solist de sine stătător, ca o scânteie de viață ne luminează pe dinlăuntrul sufletului. Unele sunete îmi aminteau de muzică de film, cum ar fi "întâlnirea de gradul trei"!
Prin interpretarea virtuoasă și fidelă, aici la Haifa, în sanctuarul tapetat cu tablouri, orchestra s-a remarcat ca o formație competitivă și, în felul ei unică... Prin partiturile scrise pentru suflători (numai 10) de către George Enescu, adică prin piesa "Dixtuor" se atinge apogeul artei interpretative. Și compoziția m-a frapat prin autenticitate și fantezie. Doamna Madeea a făcut și o legătura poetică, printr-un catren al poetului Nichita Stănescu, pe care l-am reținut ca o legătură veșnică:
"EMINESCU, ENESCU,
GRIGORESCU, BRÂNCUȘI"
Au fost prezenți și membrii "Cercului Haifa" care au primit cu dulciuri și băuturi pentru toți cei prezenți la întâlnirea muzicală, de neuitat.


***
Am reușit să aflu și datele corecte despre formație,
chiar de la Directorul I.C. Român:
"Duminică, 2 octombrie 2005 și joi, 6 octombrie 2005, au avut loc concertele Formației de suflători a Universității Naționale de Muzică din București, conduse de prof. dr. Vasile Ganțolea și asist. univ. Adrian Buciu și compuse din tinerii soliști: Constantin Amarandei, Ovidiu Dan Paraschiv (clarinet), Oleg Bălănuță, Adrian Gheorghe Luncanu (oboi), Cristian Marin Borcan, Relu Constantin Buciumaș (corn), Maria Magdalena Popa, Ana Maria Cioroparu (flaut), Elena Irina Samoilă, Cristian Ioan Buciumaș (fagot).
Primul eveniment muzical a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Academia de Muzică și Dans din Ierusalim , iar cel de-al doilea a fost realizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor din Haifa și Regiunea de Nord, precum și cu Cercul Cultural din Haifa. Ambele s-au bucurat de un real succes. "
LA IERUSALIM:
"Deschiderea concertului din Ierusalim a avut loc în prezența rectorului Academiei, dl. Ilan Schul și a decanului Facultății de Compoziție, Dirijat și Educație Muzicală, dl. Vladimir Scolnic. Reprezentanții Academiei din Ierusalim au fost bucuroși să-și exprime admirația și entuziasmul în privința susținerii concertului în cea mai nouă și bine dotată sală a Academiei de Muzică și Dans. Menționăm că la eveniment a participat și d-na Ambasador, dr. Valeria Mariana Stoica."

"Conferința de mare succes a d-nei dr. Saviana Diamandi, muzicolog și reprezentant al I.C.R. București, a fost realizată atât în limba engleză, cât și în limba română, dat fiind faptul că la eveniment au luat parte mulți israelieni nevorbitori de limbă română."


Cel de-al doilea concert, organizat la Haifa în colaborare cu organizațiile locale menționate mai sus, s-a bucurat de admirația și simpatia publicului alcătuit deopotrivă din israelieni nevorbitori de limbă română. Entuziasmul acestuia a fost însoțit de invitația călduroasă adresată deschis Institutului Cultural Român de la Tel Aviv de a realiza și alte evenimente la Haifa. Totodată, Formația de suflători a fost invitată să revină cu un alt concert în cursul anului viitor."

Pot să vă spun, cu mâna pe inimă că noua directoare are un aer atât de tineresc , molipsitor, fără fasoane, încât îmi doresc mult prietenia ei, neoficială însă!

(datele respective au fost postate de mine pe listele românești: nadir_latent, prietenia, rom-jews, discutii!
site-ul http://www.romania-israel.com/ a preluat câteva date din ce eu am reținut din prezentarea concertului.)


joi.10. 2005
bianca marcovici (c)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!