agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4633 .



Portretul istoric al unei mari personalitati: printul George Valentin Bibescu
articol [ ]
Note de lectura

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mihai-athanasie ]

2006-10-30  |     | 



Note de lectură
Portretul istoric al unei mari personalități :
Prințul George Valentin Bibescu

De curând a văzut lumina tiparului o lucrare de referință în domeniul istoriei nu numai a aviației române, ci a României. Spunem acest lucru pentru că biografia unui mare aristocrat, având un arbore genealogic cu rădăcini adânci, dar și ramuri numeroase, reprezintă pentru un cercetător al trecutului neamului un reper important, apt să răspundă la numeroase întrebări.
Cartea despre care discutăm răspunde la toate aceste întrebări, și de aceea se adresează tuturor curioșilor : celor care vor să reconstituie atmosfera Þării Românești și apoi a României de la jumătatea secolului XIX până la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial ; celor care doresc să înțeleagă dezvoltarea economiei capitaliste din aceeași perioadă istorică ; acelora ce sunt interesați de aspectul infrastructurii unei tinere țări independente, comparată cu cea a altor țări, din occident sau orient ; cititorilor care caută cancanul monden, sau celor care studiază istoria literelor. Desigur, privilegiați sunt aceia care iubesc aviația, care vor să afle sau să verifice anumite cunoștințe din domeniul istoriei aripilor românești, pentru că lucrarea li se adresează mai ales lor.
Așa cum se spune cu orice ocazie, românii sunt una dintre națiunile cu cele mai mari merite în apariția și dezvoltarea mașinilor de zburat. Dacă toată lumea îi cunoaște, măcar și imperfect, pe marii pionieri Vuia, Vlaicu și Coandă, adevărul despre ceilalți mari precursori este extrem de puțin cunoscut. Dar, un adevărat istoric al aviației române este, hai s-o spunem, obligat să caute, să afle și să spună națiunii că românii nu numai că au inventat avionul, că i-au adus nenumărate inovații, dar au avut și contribuții esențiale în ceea ce privește folosirea avionului nu ca armă – asta au învățat oamenii încă din anii de început – ci la strângerea legăturilor dintre popoare prin turism aerian, aviație sportivă, comerț internațional și colaborare tehnică.
De aceea considerăm că demersul celor doi autori este binevenit. Prin cercetarea biografiei lui Bibescu, ei au descoperit numeroase aspecte inedite, sau au fundamentat, științific, unele chestiuni care se știau numai din folclorul aviatorilor. Cartea este redactată în urma unor cercetări minuțioase, efectuate de oameni de meserie, în arhive și biblioteci. De aceea toate amânuntele sunt exacte, riguros exacte.
Vom citi, așadar, despre starea aristocrației din Þara Românească din preajma Revoluție de la 1848, atunci când Gheorghe Dimitrie Bibescu urcă pe tron. Vom vedea cum evoluează familia Bibescu până la sfârșitul secolului ; vom crește, apoi, împreună cu George Valentin în peisajele mirifice ale Văii Prahovei, iar, la vremea cuvenită vom face cunoștință cu una dintre marile frumuseți ale începutului de secol XX, Martha Bibescu.
Apoi, desigur, tot alături de tânărul prinț, vom începe să călătorim prin Europa, ocazie cu care vom face, pentru prima dată, cunoștință cu tehnica avansată și vom înțelege ce avantaje vede Bibescu în exploatarea noului mijloc de locomoție, cel aerian, deși nu sunt trecute cu vederea nici pasiunea sa pentru automobilism și pentru călătoriile cu mașina,
De acum începe adevărata epopee a lui Bibescu. Cartea îi descrie strădaniile de a aduce în patrie un balon (pe care l-a botezat România), mai multe avioane și de a învăța să le piloteze. Nu sunt trecute cu vederea călătoriile sale cu avionul, raiduri de mare curaj pentru acea perioadă.
Activitatea sa ulterioară este prestigioasă. Să menționăm : Automobil Clubul Român, Școala de Pilotaj de la Cotroceni, Liga Națională Aeriană, o glorioasă activitate de front în primul Război Mondial, Aeroclubul României (afiliat la Federația Aeronautică Internațională) … După război, bucurându-se de recunoaștere internațională, prințul George Valentin Bibescu este ales vicepreședinte, apoi președinte al Federației Aeronautice Internaționale.
Nu sunt trecute cu vederea nici aventurile lui Bibescu pe tărâm monden sau sentimental, dar nici problemele sale familiale. Acestea vădesc caracterul uman al prințului, aducându-l mai aproape de sufletul cititorului, dar și completează, în mod necesar, descrierea personalității sale.
Cartea este, fără îndoială, o lucrare istorică. De aceea, se respectă toate canoanele genului științific : limbaj de specialitate, minuțiozitate, exactitate. Totuși, stilul autorilor nu este unul sec, ci unul simplu, atrăgător, ceea ce face volumul ușor de citit.
În sprijinul textului vine și vasta colecție de ilustrații : fotografii, desene, reproduceri după documente ale timpului sau după organe de presă, ceea ce întărește impresia generală de rigurozitate.
În concluzie, recomandăm lucrarea domnilor comandor George Paul Sandachi (directorul Muzeului Aviației) și Dan Hadîrcă, de la Autoritatea Aeronautică Civilă, ca o carte de mare valoare literară și științifică.
MIHAI-ATHANASIE PETRESCU
Membru al ASOCIAÞIEI AVIATORILOR BRAȘOVENI

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!