agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3309 .



Tendința de a filosofa
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [kyushu ]

2007-08-24  |     | 






Motto: ’’How do you not think a thought that is the loudest think in your head?’’

În lucrarea ’’Cercetare asupra intelectului omenesc’’, David Hume afirmă că ’’el(filosoful) trăiește departe de contactul cu oamenii și este absorbit de principii și noțiuni care sunt tot atât de departe de înțelegerea lor’’.Pornind de la această afirmare, merită (dacă îmi permiteți) să medităm dacă filosoful(sau cel care practică filosofarea) este inutil.
Într-o societate românească aflată în plină modernizare, unele ’’personaje’’ contemporane, precum Gigi Becali,pot părea modele de urmat în viață, în special de tinerii de până în 35 de ani, tocmai pentru că ’’păstrează legătura cu oamenii’’.Din nefericire,tendința de a admira oamenii îmbogățiți peste noapte, ale căror unice valori sunt reprezentate de bani, bogăție,tinde să se generalizeze.
Așa cum afirma Nietzsche, există o ’’decadență a moralei’’. Așa-zișii preoți și falșii filosofi de curte care,din nefericire,au în Romania un statut privilegiat, sunt reprezentanții unor valori care trebuie urmate necondiționat. Dar de ce și ce scop...puțină lume înțelege.
Și totuși(căci există un ’’totuși’’) trebuie să existe o educație filosofică,nu neapărat având ca scop însușirea unor idei filosofice sau a conturării unui sistem propriu filosofic, ci în vederea descoperirii, a exprimării. Filosofia e, cum spune Aristotel în ’’Metafizica’’, năzuință spre cunoaștere,spre a dobândi o pricepere a lucrurilor. Filosofia,afirmă Stagiritul, nu trebuie, însă, să aibă un folos oarecare!
Dar n-aș fi vrut să vorbesc despre filosofie, ci despre cum e privită aceasta, în general, de oamenii obișnuiți. Sau,mai ales, dacă e privită în vreun fel...Se pare,însă, că există o tendință spre filosofare.Numeroase blogg-uri sau grupuri de discuții împărtășesc materiale,cărți,site-uri de filosofie. Există o tendință,însă apăsarea zilei de mâine,statutul de ’’om obișnuit’’ îi împiedică adesea pe acești ’prieteni ai înțelepciunii’’ să-și desfășoare ala lor cunoștințe(Primum vivere,deinde philosopharum,din nefericire).
Concluzia acestui scurt eseu ar fi următoarea: oricât de greu ar fi, omul trebuie să păstreze în el o dorință de cunoaștere, fie ea prin intermediul filosofiei sau a științei.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!