agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1311 .



\"Izvoarele vieții\" și \"Nimfele de la malul mării\"
personale [ ]
Lansare de carte - Constanța

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angell ]

2009-07-29  |     | 



Pe 25.07.2009, sala „Grigorescu” de la Muzeul de Artă-Constanța a patronat un eveniment al sufletelor sensibile, creatoare și admiratoare de poezie și pictură; lansarea volumului de poezie „Izvoarele Vieții” și Expoziția de grafică a artistului plastic, d-na Nina Vizireanu.
Strălucirea și eleganța acestei întâlniri-poeți și public-a fost semnată de două nume de referință, poeta suceveană, Simina Silvia Șcladan, cooordonator al volumului „Izvoarele Vieții” care prin noblețea-i ce o caracterizează a venit special cu întreaga familie:soțul-Sorin și copiii-Andrei, Diana, Theofil-și a trăit emoțiile frumoase ale autorilor și asistenței…Atingerea parfumată a „nimfelor” de la malul mării, respectiv, poetele:Cristina Cărbune, Floarea Cărbune, Victorița Duțu , Georgeta Olteanu, Gabriela Petcu și a Ninei Vizireanu( am respectat ordinea alfabetică din carte) s-a revărsat generos în sufletele întregii audiențe. Nina Vizireanu a strălucit în dubla ei postură de pictor și organizator al evenimentului alături de poeta Gabriela Petcu- diafană și eterică. Ambele „nimfe”au știut să armonizeze cu o perfecțiune dar și dăruire de excepție, de care numai artișii sunt capabili, muzica de fundal, expoziția lucrărilor grafice, cărți, flori, invitații pe care, în primul rând, le-au iscălit cu zâmbetul lor feminin, fermecător.
Simina Silvia Șcladan a dat „startul” frumosului eveniment prin cuvântul de deschidere, „Gânduri regăsite prin Izvoarele Vieții”. Domnia sa a făcut o frumoasă prezentare a antologiei „Izvoarele Vieții” dar și a celor 28 de poeți adunați între coperțile antologiei , lăudând contribuția deosebită a poetului Mihai Leonte din Moldova Nouă, inițiatorul acestui ciclu de antologii dar și efortul deosebit al tinerei artiste și poete, A.C.Ghinescu care a trudit cu sârg pentru copertă și videofilmul ce promovează cartea
dar și pe poeți. Poeta s-a adresat publicului informându-l despre celelalte volume antologice, predecesoarele „Izvoarelor Vieții”: „Spiralele Vieții”,”Drumurile Vieții” și „Mirajele Vieții”. După ce a citit poeziA „Năvodul timpului”de Mihai Leonte, Simina Silvia Șcladan a încheiat cuvântul său cu:
” Vă doresc să străluciți pe cerul idealurilor literare și să vă bucurați de fiecare clipă în care numele voastre sunt rostite cu mândrie de cei dragi vouă.
Microfonul i-a fost înmânat Victoriței Duțu , om de televiziune dar și artist cunoscut, care a vorbit publicului cu naturalețe , apoi a citit, cu un talent remarcabil, poezii din creația personală dar și a altor colegi din „Antologie”. Poeta Victorița Duțu și-a manifestat, fățiș, simpatia pentru creația celor doi îndrăgostiți, Raluca Iordan și A.C.Daroczi, din care a citit cu mare plăcere…
Când i-a venit rândul la cuvânt, Gabriela Petcu i-a mulțumit poetei Simina Silvia Șcladan ,căreia i-a dedicat o poezie deosebită dar și poetului Mihai Leonte, pe care îl consideră un maestru al versului, pentru încrederea și șansa pe care i-au acordat-o de a-și publica versurile în această antologie. Gabriela Petcu a citit din poeziile sale, ale dlui. Valeriu Cercel și Mihai Leonte. Publicul a „gustat”, cu plăcere, umorul poetului Valeriu Cercel , umor ce „gâlgâie” în poezia :”Accident de măgar!”Foarte apreciată a fost și poezia dlui M.Leonte:”În jocul de stele”!
Sfioasă și diafană, poeta Georgeta Olteanu din jud.Giurgiu și-a început cuvântul aducând mulțumiri calde, poetei Simina Silvia Șcladan care i-a descoperit poezia și a îndemnat-o să scrie. În continuare a făcut o sinteză a creației poetelor, Floarea Cărbune și Cristina Cărbune:
„Din „Izvoarele Vieții” curg izvoare de frumusețe, născute din trăirile poetice ale autorilor ce s-au întâlnit în acest volum antologic de poezie. Nu ne rămâne decât să ne oglindim, să ne scăldăm sufletul într-o lume atât de specială și de frumoasă a poeziei.
Drumul vieții de la izvor către vărsare și revărsare, un drum cu inevitabile încercări, poticniri sau praguri este abordat într-o manieră gravă, solemnă și tulburătoare în versurile d-nei Floarea Cărbune. „Drumul Vieții” sau „Căile Vieții” sunt pentru ea un leitmotiv, purificator dar și tămăduitor și, în egală măsură, mesianic pentru cititor. Este un drum al cunoașterii, ce-mi amintește de emblematicul drum spre Santiago al lui P. Coelho. Pentru dna Floarea Cărbune viața și dragostea se nasc inseparabile și astfel rămân până la capăt…
Melosul interior curge adeseori printre versuri albe și pauze emoționale, surprinzător de natural, de spontan dar născător de fiori:
„Sunt un înger pe-acest Pământ
…rătăcit printre oameni.
Mi-e zborul frânt și-mi caut „cărarea”
Ascunsă-n Infinit…”
La orizont se anunță „Ploaia de Cristal”, „Cafeneaua tăcută”, un talent cert și stabil, fiica ei Cristina Cărbune, care deși atât de tânără, dovedește o maturitate și o sensibilitate exacerbată în explorarea meandrelor propriului Spirit în căutarea Armoniei și Echilibrului:
„Ploaia caldă din inima ta…
Lacrima ascunsă din palma mea,
Era acum, un fulg de nea…
Venise iarna și ningea…în inima mea.”
Și, fără teama de a greși, parafrazând arhicunoscuta reflecție, o identific pe Cristina Cărbune prin:”Caut, deci exist”!
În continuare a citit o poezie scrisă în limba franceză, poezie intitulată: ”Le lever du soleil” din creația proprie. A continuat cu „Înger rătăcit” de Floarea Cărbune , Ploaia de Cristal a Cristinei Cărbune și „Un alt Univers” de M.Leonte.
A primit aplauze la „scenă” deschisă, ceea ce a emoționat-o foarte mult.

Poeta, Floarea Cărbune a început prin a mărturisi, publicului două secrete:
1-că este foarte emotivă!
2-că debutează alături de fiica sa, Cristina, stabilită în Japonia și de prietena de-o viață, poeta Georgeta Olteanu.
Impresii despre scrisul poetei Georgeta Olteanu:
„ Am întâlnit în versurile d-nei Georgeta Olteanu o fluturare de aripi albe către înalt, o contopire cu Cerul, Pământul, Marea, o voluptate a redescoperirii Universului la noi dimensiuni, unitatea de măsură fiind trăirile emoționale.
Bucuria, tristețea, nostalgia, melancolia, iubirea împlinită sau neîmplinită răzbat dintre versuri până în sufletul cititorului, transmițându-i acea stare de reverie, de reflecție, de revenire asupra lecturii.
Sensibilă și expresivă, explorează cu predilecție Cosmosul- Luna, Soarele, Stelele, regăsindu-se aproape în fiecare poezie, însă nu ca piese de decor, ci puncte de reper ale trăirilor ei poetice:
„De la lună, de la soare,
De la stele, de la cer.
Am învățat
Că pot să ofer
Lumină, căldură,
Speranța de Înalt”.

Publicul a apreciat sinceritatea poetei și a aplaudat.
„INVITAÞI SPECIALI” au fost, d-l. Mihai Leonte și ceilalți colegi-poeți care au fost cu gândul și inima alături de noi.
INVITAÞI DE ONOARE au fost:
Au fost invitate personalități importante ale vieții culturale din Constanța, printre care:
Ana Ruse-membru al Uniunii Scriitorilor și președinte al Filialei scriitorilor din DOBROGEA. Fragilă și delicată a captat atenția auditoriului prin profunda cunoaștere a creațiilor din „Ciclul Vieții”.. Cât privește antologia, „Izvoarele Vieții", poeta a apreciat creațiile, felicitându-i pe poeți, deopotrivă și arta grafică a Niculinei Vizireanu.
Amelia Magori-poetă sensibilă dar și femeie încântătoare, și-a adus contribuția în organizarea acestui eveniment deosebit, domnia sa numărându-se printre poeții din volumul de debut,”Spiralele Vieții”! Amelia Magori a felicitat autorii și publicul pe care l-a încântat, citind două poezii personale, dedicate Ninei Vizireanu dar și din creațiile câtorva autori îndrăgiți din „Izvoarele Vieții”!
Adina Tulbure creatoarea „Abecedarului Electronic” cât și Adriana Nicolescu din Slobozia, au citit poezii din creațiile autorilor favoriți:Tania Roman, Virginia Popescu, A.C.Ghinescu, Mihai Leonte, Simina Silvia Șcladan, George Pena ș.a. Cele două invitate au ales, din proprie inițiativă, poemele care le-au încântat sufletele.
Un moment deosebit a creat eleva de numai 8 ani, Alexia Badea care a citit poezia „Bunica” dedicată bunicuței sale, poeta Floarea Cărbune. Maturitatea și candoarea copilăriei s-au împletit într-o caldă melodie dedicată poeților din „Izvoarele Vieții”!
Invitatul de onoare, poetul C-tin Lămureanu , director la Editura „Neliniști Metafizice”, a reușit să reamintească, prin cuvântul său și memoria deosebită, crâmpeie din creațiile tuturor autorilor, apreciind, în mod deosebit, harul înnăscut al Niculinei Vizireanu ale cărei desene au însoțit aceste „”volume ale prieteniei”.
n final, artista Niculina Vizireanu, îmbujorată de emoții, a mulțumit invitaților de onoare, colegilor și publicului pentru participarea la acest inedit eveniment din vara fierbinte a lui 2009. Artista a fost aplaudată și îmbrățișată cu dragoste. Astfel, în sală, s-au creat momente unice în care Lumina gândului bun și Prietenia sufletelor și-au dat mâna la malul Mării Negre, pentru a crea clipe de neuitat în literatura română contemporană.Antologia, Izvoarele Vieții", s-a bucurat de o primire deosebită din partea publicului- cititor.
Sala a fost plină, evenimentul fiind anunțat în ziarul Telegraf din 25.07.09, la secțiunea:Cultură.
La eveniment au participat reprezentanți ai presei și televiziunii locale, prieteni și rude ale autorilor.
La o privire fugară prin Antologia ce cuprinde 28 de poeți, observi o grădină în care au răsărit și înflorit poeți de diferite vârste și genuri diferite de poezie, ceea ce formează un mozaic plin de culoare și muzică. Poeții s-au bucurat de o primire caldă, învăluită în simpatie.
Un gest plin de noblețe și demn de consemnat este acela al d-nei Ileana Oprea din Constanța, prietenă de pe 'net cu poeta Floarea Cărbune.Ileana a venit la această lansare de carte din dragoste pentru poezie și poeți dar și pentru a face cunoștință cu poeta, pe care n-o văzuse în realitate, și a-i cere un autograf.
Emoții la temperaturi înalte au înveșmântat atmosfera de sărbătoare și au gravat pentru multă vreme încă, amintirea lansării ”Izvoarelor vieții”.
Felicitări poeților! Mulțumiri publicului!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!