agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1323 .



Destin
proză [ ]
Trădarea (61)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Danaia ]

2022-09-14  |     | 



Știa că nu avea carte. Intuia și ea că un ceva anume trebuie să fi fost în neregulă când rostea: „căși”... în locul a altceva. Înțelegea asta din mimica interlocutorului, de cele mai multe ori ceva mai răsărit într-ale știutului. Se întâmpla chiar ca un spiriduș lăuntric să-i deseneze, din zona mai puțin întunecată a eului, un semn de negație. Dar ea persista: de departe nu era lucrul cel mai grav cu care s-ar fi putut confrunta! Era spălăcită: așa zicea gura lumii satului, pentru care a fi blondă cu ochi verzi-albastrii altfel se vedea. Altfel decât într-un film. Altfel decât într-o poveste. Nu se visase ea vreodată Crăiasă a Crăieselor, nici Manechinul pe Podium. Purta negru cu roșu, pământul grădinii amestecat în unghii cu ojă date. Se repezea să întâmpine: „căși! căși! căși!”: făcuse cu al ei „uo grămadă dă căși, nășică!”, că nu le mai știa numărul. Nășica nu da din umeri: nu avea încotro: o credea pe cuvânt. Nici să răsufle nu mai avea răgaz: cu mânecile de mătase suflecate și dresul de firmă ornamentat cu scaieți! Nu, nu avea meteahna de a despica firul în patru, căutând nod în papură, nici nu trudea a da la o parte crusta aia care se spune că vrea cu orice preț să acopere realitatea: pentru ea omul era om, pasărea pasăre, cășile... căși, cuvântu cuvânt, mai ales bărbatu bărbat, că, de drag ce-i era, din ochi și-l pierdea! Animal de rasă cu rang înalt, primar peste sat... și ea..., cum ar veni,... „primăreasă”... Încerca, ce-i drept, uneori să se vadă peste timp, pe ea și pe... moșu ei drag: nu’ș ce se întâmpla: un oblon un ceva se punea curmeziș: n-a insistat.



... avea ea să priceapă multe, subit înțeleaptă să se facă



în ziua în care el i-a scuipat: să te cari din casă: mi-am găsit pe alta.

Se tot făcea negru-n cer, negru pe uliță, mai ales în sufletul ei negru se făcea... Dar bine, cu Dănuț cum rămâne? Că doar din dragostea lor se ivise pe lume și, chit că-n martie face 24, el, dragu mamei drag, tot un pui rămâne... Dar grădina cu trandafiri și tufa de liliac, merele sântiliești, pătulul cu galbeni porumbi al casei? Mireasma de măturiță a Maicii Domnului, locul în care-l aștepta ea din văzul lumii să se piardă, ei, numai ei să i se arate, ca-n ziua dintâi?

Să fie vreun coșmar ceva? – se ciupise repede de un deget.

... dar bine el nu o lăsase niciodată așa grozăvii, peste puterea unei inimi, a înțelege... Fusese ea oarbă?... atât de „proastă”?


N-a pomenit nimic din toate astea. Cuminte a plecat. Vietate umilă ce simte că pentru ea nu mai e loc. Multe a înțeles, mai puțin felul în care din „grămada de căși” nu mai rămăsese niciuna.

Privirea aprigă, de animal în călduri, hămesit după o nouă viață, a celui pe care până mai ieri îl crezuse „al ei” o împingea fără de milă, fără de scrupule... acolo, în depărtări mult prea albe, într-o vale a plângerii, în burta căreia numai uitarea ar fi putut, la un moment dat, să o vindece, să o scape cu viață.


.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!