agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 17182 .



Ion Druță - umanism și contemporaneitate
articol [ Evenimente ]
Omagiu prozatorului

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2008-10-23  |     | 



ION DRUÞÃ s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, raionul Dondușeni. Prima sa carte de schițe și nuvele cu titlul “La noi în sat” a apărut în anul 1953. Cu romanele originale "Frunze de dor", "Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodiște", "Biserica Albă"; dramele: "Casa Mare", "Doina", "Păsările tinereții noastre", "Sfânta sfintelor", "Apostolul Pavel" și altele, scriitorul a cules laurii care i-au deschis drumul în Literatura Universală.
Este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deține titlul de Scriitor al Poporului, este laureat a două Premii de Stat ale Moldovei (1967, 2008), membru de onoare al Academiei Române (1990), membru titular al AȘM (1992), deține Premiul pentru Creativitate, decernat de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (2008).


* * *

Simpozionul internațional cu genericul "Ion Druță - umanism și contemporaneitate" s-a desfășurat la mijlocul lunii octombrie la Chișinău și a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM și Uniunea Oamenilor de Teatru din republică, acțiune din programul «Anul lui Ion Druță», declarat de Parlamentul RM. La manifestarea consacrată jubileului de 80 de ani a celebrului prozator au participat reprezentanți ai guvernului, ai comunității științifice de la Chișinău și oaspeți de peste hotare.

La deschiderea simpozionului, elevii Liceului Academiei de Științe a Moldovei pentru copii dotați, au prezentat o montare teatralizată, recitând fragmente din creațiile omagiatului: "Doina", "Horia" și "Horodiște".

A urmat apoi o serie de referate, aparținând unor cercetători notorii din Republica Moldova, România și Letonia. În luările de cuvânt vorbitorii au menționat faptul că Ion Druță s-a evidențiat prin operele sale, care poartă o înaltă ținută artistică, civică și patriotică, contribuind substanțial la dezvoltarea literaturii și dramaturgiei naționale contemporane, la trezirea și afirmarea conștiinței naționale, la obținerea și consolidarea independenței republicii noastre, la educarea patriotică și la cultivarea dragostei față de neam și de trecutul istoric, la promovarea imaginii pozitive a țării pe plan internațional. Creația epică și dramatică a maestrului a fost tradusă în mai multe limbi ale lumii. În prezent piesele lui Ion Druță sunt jucate pe scenele mai multor teatre de pe mapamond. Opera lui a fost și continuă să ramână unul din principalii mesageri spirituali ai poporului nostru pe toate meridianele lumii.

În cuvântarea sa acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a accentuat că opera lui Druță este un tezaur al contemporaneității, care nu-și va pierde actualitatea nici pentru viitoarele generații.

Criticul literar Theodor Codreanu din România a menționat că alături de marii povestitori moldoveni Ion Neculce, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, se înscrie și contemporanul nostru Ion Druță.

Actorul și regizorul Ion Ungureanu, ex Ministrul Culturii și Cultelor, vorbind despre personalitatea vizată, a amintit că sărbătoritul prin anii 70 i-a dăruit o carte cu autograf, și acel autograf era scris cu litere latine, că pe atunci nu oricine îndrăznea să le utilizeze, deoarece era persecutat de autorități, fapt ce ne demonstrează despre verticalitatea scriitorului, omagiat astăzi.

La simpozion a fost lansat volumul "Fenomenul artistic Ion Druță" din colecția «Academica», coordonator - acad. Mihail Dolgan. Este o monografie colectivă de autori – circa o sută la număr și reprezintă un volum fundamental (756 pag.) ce inserează studii și articole despre viața și creația octogenarului, volum care a fost înmânat fiecărui invitat la această manifestare.

În semn de recunoștință pentru contribuția deosebită la dezvoltarea artei literare și dramatice, prozatorului academician Ion Druță i-a fost înmânată distincția „Premiul pentru Creativitate” - Medalia de Aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). Maestrul Druță este a treia persoană din republică, după poetul Grigore Vieru și compozitorul Eugen Doga, care anul trecut au fost apreciați cu aceeași distincție internațională.

În programul de omagiere a scriitorului au derulat și alte acțiuni, printre care: punerea temeliei Muzeului Național "Casa Mare" la Soroca, serata de creație "Nunta melodiilor", care a avut loc zilele acestea la Palatul Național, montarea la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți a spectacolului "Clopotnița", lansarea bibliografiei "Academicianul Ion Druță" (circa 6000 de referințe), editarea la București a celei mai recente opere druțiene "Maria Cantemir - ultima dragoste a lui Petru cel Mare", inaugurarea site-ului www.druta.asm.md ș.a.

Imagini la
http://ro.fotoalbum.eu/mCucereavii/a166568/slideshow




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!