agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1463 .



Virtutea literară la Craiova
personale [ ]
reportaj

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [TAUNUL ]

2011-08-12  |     | 



Într-un material anterior am oferit principalele date referitoare la istoricul distincției Ligii Scriitorilor din România, acordată scriitorilor în viață, pentru merite deosebite pe tărâm literar și cultural. Din informațiile pe care le dețineam în acel moment (28 iulie, n.a.), la care ulterior am adăugat și câteva documente, nu puteam face trimitere, cu date biografice menite să fundamenteze motivația Comitetului Director la LSR, decât la un singur om: domnul N.N. Negulescu, director fondator al revistei de cultură universală „Constelații diamantine” din Craiova, fost vicepreședinte al Filialei Dolj a LSR.
Reamintesc faptul că această înaltă distincție a fost acordată cu prilejul împlinirii unui an de „viață” bogată a revistei menționată, la 12 august 2011.
Azi (28 iulie 2011, data redactării și publicării materialului în alte spații virtuale, cu regret că am omis a-l posta aici, n.a.), prin amabilitatea doamnei Doina Drăguț, redactor-șef al revistei „Constelații diamantine”, am intrat în posesia documentelor care atestă, „negru pe alb”, că s-a acordat VIRTUTEA LITERARÃ, pentru merite ilustrate în documentele alăturate, doamnei Doina Drăguț și domnului Janet Nică, care au participat la fondarea revistei la care lucrează, fără întrerupere, de la înființare și până în prezent, potrivit asigurărilor date de doamna Drăguț, alături de Președintele LSR, domnul Al. Florin Þene și domnul director al revistei, N. Nicolae Negulescu.

Doamna Doina Drăguț este absolventă a Facultății de Matematică din Craiova. Ulterior, a absolvit cursuri postuniversitare de specializare în ingineria de sistem (soft) în București. Este membră a Ligii Scriitorilor Români, a Societății Scriitorilor Olteni și a The Paradoxist Literary Movement Association, secretar general de redacție la revista Lege și Fărădelege și redactor-șef adjunct la revista de cultură Literaria a Filialei Oltenia Craiova a Ligii Scriitorilor Români. Din septembrie 2010 este fondator și redactor-șef al revistei de cultură universală „Constelații diamantine”, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români.
Doina Drăguț, în paralel cu executarea sarcinilor specifice de serviciu, a avut preocupări constante și adânci pe tărâm literar. Așa se face că a debutat literar cu versuri în revista Luceafărul (1977) și editorial cu volumul de poezii Ceasuri de îndoieli (1994). A publicat următoarele volume: Ceasuri de îndoieli, poezii, 1994, Arabescuri – eseuri, 1995, Detașare într-un spațiu dens – poezii, 1995, Individualitatea destinului – eseuri, 1996, Spațiul din neliniști - poezii, 1998, Ochiul de lumină – poezii, 2000, Suferințele unui redactor – roman-jurnal, 2006 și Neliniști prin timp – proză, 2010, înscriindu-și numele și în mai multe antologii. Sunt scrieri apreciate de public și anumite reviste literare și, drept urmare, autoarea a fost recompensată cu mai multe premii și diplome.
În adresa Ligii Scriitorilor Români cu nr. 654/2011, se menționează:
"Cu ocazia împlinirii unui an de când coordonați apariția revistei CONSTELAÞII DIAMANTINE și pentru activitatea dumneavoastră îndelungată dedicată creației literare, Comitetul Director al Ligii Scriitorilor a hotărât să vă acorde VIRTUTEA LITERARÃ, cea mai înaltă distincție a organizației noastre, alături de urarea de a fi și în continuare activă în domeniul creației literare pentru propășirea culturii române".

Domnul Janet Nică a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Craiova. A fost președinte al cenaclului "Comuna literară Bechet" din 1975 până în 2010, redactor la revistele "Lamura", "Sfârșit de mileniu" si "Mileniu"din Craiova, secretar general de redacție și membru fondator al revistei de cultură universală „Constelații diamantine”.
A debutat cu poezie în revista „Ramuri”, 1968. A publicat mai multe volume, din care amintim: Semănătorul de limite, 1981, Cocheta pasăre din ochi, 1995, Testamentul vesel, 1997, Shinto – calea zeilor, 1998, Crily – floare de lotus, 2000, Pulsatoria – sonet glosă, 2001 și Năstrușnicitelnic – roman postmodernist în aforisme, 2007.În același timp, domnul Janet Nică semnează în mai multe antologii publicate la Craiova, Cluj, Botoșani și Petroșani, între anii 1993 și 2004.
Valoarea scrierilor au adus poetului și criticului mai multe diplome de excelență și premii pentru proză, poezie și critică literară. Îmi face plăcere să amintesc, pentru dumneavoastră, Premiul II pentru proză umoristică și Premiul III pentru epigramă la Festivalul Național de Umor OLTENII ȘI RESTUL LUMII din Slatina / octombrie 2008, dar și Ordinul Ziariștilor "Clasa de argint" pentru realizări deosebite în presa și cultura din România, la 28 octombrie 2006…
În adresa cu același număr a Ligii Scriitorilor Români, se menționează că se acordă VIRTUTEA LITERARÃ domnului Janet Nică, pentru merite identice cu cele care le-am menționat, mai sus, la doamna Doina Drăguț.

Consider că prin această revenire la materialul intitulat VIRTUTEA LITERARÃ, am reușit să vă informez corect și complet cu privire la principalul subiect luat în discuție.
Pe de altă parte, doresc să felicit, cu toată sinceritatea și solidaritatea, pe cei trei nominalizați de LSR, cu ocazia primirii acestei înalte distincții!

Cititorilor mei dragi, le prezint scuze pentru informarea fracționată, în etape, cu privire la același eveniment! Îmi fac „mea culpa” pentru că nu m-am informat operativ, din mai multe surse, pe care să le verific la timp, prin comparație, pentru a stabili veridicitatea datelor obținute! Aș putea justifica prin conținutul oarecum confuz din adresa înaintată domnului Negulescu… „Cu acest prilej felicităm colectivul de redacție al revistei în frunte cu…”, conținut din care nu se putea înțelege că urmează și acordarea distincției la care facem vorbire… Dar, să lăsăm Cezarului ce este al Cezarului!

La revedere și pe curând, dragi prieteni!

P.S.
În acea zi îmi făceam bagajul să plec în "Tabăra de creație" organizată de asociația "Universul Prieteniei" la Câmpulung Moldovenesc. Revenind acasă, am observat că în acest spațiu am omis să introduc prezentul material. Rog să mă scuzați și vă asigur de respectul meu constant, dragi prieteni!
În alt spațiu, la acest material, domnul N.N. Negulescu a comentat:
"Spre marea mea bucurie, aflu acum, din materialul domnului Marian Malciu, despre cei doi colegi ai mei de redacție, Doina Drăguț și Janet Nică, premiați pentru merite deosebite cu înalta disticție "Virtutea literară".
Nu înțeleg de ce, aceste distincții ne-au fost încredințate la perioade diferite de timp !
Poate doar, pentru a spori surprizele și gradele diferite de emoție colectivă...
Felicit din inimă confrații de creație!"

N.N. Negulescu, director al revistei de cultură universală ''Constelații diamantine ''.

Azi, 12 august 2011, urma ca aniversarea să fie marcată în vreun fel.

Nu s-a întâmplat nimic la Craiova...
Sper, din toată inima, că nu vă informez greșit!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!