agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2824 .



Simple gânduri cu arbori și urbanism IV (Þepele Orașului)
personale [ ]
Motto: Poate cineva să-și imagineze ceva mai frumos și mai benefic ca un copac?-Reuel Lahmer-Ewu New nr1, 1996

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nelson ]

2008-06-29  |     | 



Avea dreptate profesorul ecuadorian ce trăise tragedia despăduririlor masive ale țării sale, avea dreptate și celebrul artist care spunea că întotdeauna natura se administrează mai bine singură. De aceea, dacă nu se ține cont de nivelul unor asemenea păreri și nu se iau măsuri urgente, dacă autoritățile locale nu se sesizează, în lipsa unei reacții oficiale Orașul riscă să devină un târg de țepe. Pe lângă celelalte țepe pe care cetățeanul le suportă zilnic, arborii tăiați tot mai prsistent prin secerara, tinde să devină un obișnuit peisaj, cu aer pustiitor și sinistru, un fel de modă denaturată precum maneaua!
Probabil că orășenilor nu le-a ajuns încă drujba la os, altfel ar fi făcut ca băimărenii care în ultima săptămână din martie au început să strângă petiții prin care se pronunță împotriva tăierii copacilor și distrugerii spațiilor verzi de către firma (similară celei din Oraș)- Rosal, ce a încasat de la consiliul local 150 000 Roni pentru această ispravă și a distrus coroanele a sute de arbori. Campania "Opriți masacrul copacilor"s-a făcut la inițiativa unui consilier local și are șanse mari de reușită și vindecare lungă.
Cele mai frumoase puncte verzi ale Orașului au fost recent retezate cu sadică barbarie: curtea catedralei X, începutul străzii Y, teii ce înconjoară poșta O, o latură a piațetei dinspre intrarea laterală a spitalului, strada din fața școlii nr...,strada Atomului, Costișa 2, capătul dinspre paralela O a străzii Girov,etc. sunt numai câteva firave exemple ale fenomenului dezlănțuit cu o nouă și devastatoare furie asupra arborilor atât de încercați ai Orașului nostru. Asta după măcelărirea aproape în întregime a unor străzi, ce arată acum ca după o tunguskă indigenă provocată de administrația locală.
Nu înțelegem deloc ce păzește garda de mediu și pentru ce sunt plătiți acești "vajnici apărători ai nemediului" tot mai pronunțat în orașul nostru pustiit dintre cele două câmpii moldave. Căci nu e suficient că se taie copaci pentru rațiuni mai mult sau mai puțin de înțeles; se taie însă tot timpul inutil parcă dorind să ni se demonstreze ura nedisimilată a autorităților, ură ce a devenit între timp fixație pentru arborii verzi și întregi, pentru arborii cu coroană. nu înțelegem în această situație lipsa inconștientă de reacție a instituțiilor și comisiilor ce ar trebui să aibă aici și acum un cuvânt de spus: autoritățile locale, garda de mediu, instituțiile de protecție a mediului, organizațiile și partidele ecologiste, inspectoratul silvic, comisia de urbanism, etc. Culmea ironiei, mai ieri, șeful Gărzii de Mediu din Oraș, se lăuda în presă că membrii acesteia vor adopta câte un copac. Adopți când nu ai ce crește și apăra! (mi se pare! deci dumnealor neavând nici o treabă cu apărarea mediului, simt nevoia să adopte copaci; dacă tot o faceți adoptații pe toți domnilor, nu faceți soism(pardon rasism vegetal) că de aia sunteți plătiți de stat!
În afară de faptul că arborii sunt distruși sistematic prin pătrunderea paraziților în interiorul lor, datorită tăierilor profunde, sau prin crăparea cojii(în lipsa apei trase din aer de frunzele lipsă!)se privează orășeanul de sursa de oxigen necesară și de natură în ultimă instanță. Se distruge cu bună știință filtrul vizual, sonor, de praf și noxe atât de eficace, pe care îl constituie pomul verde(un arbore absoarbe monoxidul de carbon produs de 50 de mașini timp de o oră), 14-20 kg. de praf pe zi și emană 378,53 litri de umezeală pe zi. Avem motive să credem că toate acestea sunt distruse de cei care ar trebui să apere, deoarece fac profit din decimarea acestor arbori, cu bani alocați de primărie.
Pe lângă aceste aspecte ar trebui să ne gândim la efecele pe care această siluire, această dizarmonică incizie asupra creației, ar putea să le producă asupra multor locuitori ai Orașului, care aproape ca tot românul (vorba psihanalistului Ara Șeptilici) probabil suferă de nevroză balcanică și are nevoie ca nimeni altul de contact îndelung cu natura verde.
Între oamenii care se plimbă prin natură și arbori se produce un schimb de energie benefic pentru ambele părți; de aceea ne simțim bine și ne refacem energia, după o plimbare prin parc sau pădure.
Oare persoana oficială care taie copacii în Oraș, pentru profit știe cât de bine ne simțim noi sub natura țepuită?
Oare la ea în satul copilăriei și în curte are copaci fără coroană? Într-adevăr copacii Orașului au început să semene cu țepele ramificate de uscat oale din curțile țărănești!
Oare chiar nu ar putea să dea firmei sale o destinație utilă și benefică Orașului? Dați-mi voie să mă îndoiesc! Și sunt sigur că ar face-o dacă ar avea idei!
Aș mai întreba-o pe această persoană care stabilește că avem prea mult spațiu verde în urbe: cum crede ea că spațiul de care vorbește și care se află în pădurea Cerbi sau în parcul R din extravilan, ar putea să ne apere de praful orașului sau de pirita fabricii Q, sau de amoniacul de la W, de țânțarii sau de căldura betoanelor orașului; cum ne-ar putea apăra acestea de zgomotul străzii (măcar pe copii din grădinițele și școlile lăsate fără apărarea naturii). Și chiar dacă ar fi așa, cum își permite această persoană împotriva obștii să decimeze natura care niciodată nu poate să prisosească într-un oraș cu 250 000 de locuitori?
Și aș mai întreba-o pe această persoană devoratoare de arbori, oricât ar irita-o reacția presei sau de curând a partidului ecologist local:
- cum poate numi ceea ce face regenerare și întinerire a copacilor când sunt destui copaci în oraș care se țin doar în coajă după atâtea "operații de regenerare și întinerire"?
- cum poate să spună că aceste operațiuni prevăd protejarea speciilor rare și valoroase(stejari, arțari) când au fost tăiate crengi până și în stejarii de patrimoniu de pe strada Vodă, când a fost înjumătățit minunatul stejar ce umbrea intersecția a două străzi centrale, când zeci de arțari au căzut secerați în Costișa și aiurea, mulți din ei zăcând acum fără coajă?
- chiar a învățat la horticultură să taie arborii până aceștia rămân fără coroană? Acolo se învață probabil tăieri la pomi fructiferi(arbuști)care sunt foarte utile, se fac profesionist în scop productiv și nu la arbori stradali unde devin dăunătoare dacă nu se înțelege rolul lor elementar: de umbrire, de volum, de culoare. Dar asta se învață la urbanism și arhitectură vegetală și ține de artă și de estetic natural, nu de profit prin tăiere.
- de ce face intenționat confuzie între arborii de pe trotuar care în unele cazuri trebuie toaletați și restul arborilor, cu rol de umbră și care se taie la normă și ilegal? Dacă s-ar fi efectuat tăieri adevărate și numai la arbori decorativi, aceștia nu ar fi fost lăsați netăiați în 2007(după articolul din Oficiosul de Oraș!) și abia în acest an să se facă cu adevărat toaletări profesioniste, ca nicicând înainte!

Dar mai multe întrebări ar trebui adresate în primul rând inconștienților diriguitori ai urbei despre responsabilitatea și urmările acestor tăieri. Dacă primarul nu înțelege ce se întâmplă cu natura pe care "a administrat-o într-un mod inegalabil" până acum, dacă nu pune în fruntea naturii urbane un om care să păzească și să vindece spațiile verzi, s-ar putea să se întoarcă cu furie naturală împotriva lui la apropiatele alegeri. Și dacă sub titulatura firmei de toaletare facem să dispară copaci, mâine ar putea să apară la nivel înalt inițiativa de a înființa o firmă de degresare, care să spele străzile orașului cu acid sulfuric pentru eficiență maximă, sau o firmă de nutriție urbană care să pună bălegar pe toate spațiile verzi ale orașului(ca într-un mic orășel moldav), sau de ce nu una de machiaj orășenesc care să facă grafitti pe toate clădirile de pe marginea străzilor pentru a le da un aspect artistic-european, ori de ce nu o firmă de catifelare a dermei rutiere, care să radă zilnic la nivel stratul de asfalt ce sare peste tot, etc. Sunt lucruri și activități ce nu ar trebui niciodată să fie făcute în interes și beneficiu privat (cel puțin în România de azi) și împotriva interesului comunității.
Înainte se făceau doar intervenții cu foarfeca și ferestrăul cum e și normal să se facă la arborii decorativi, pentru că natura unui oraș trebuie să fie de interes vital pentru cetățenii ei.
Menirea copacilor nu este de a fi tăiați ci de a fi ajutați să crească și să ne umbrească! Iar dacă apar probleme, apelați la pompieri domnilor din administrație, nu la o firmă ce face profit din tăierea lor. Interesant ar fi să vă trageți și firme private de pompieri? atunci să vedeți câte incendii ar izbucni și câte clădiri ar fi udate preventiv! Cred că natura a ajuns prin inconștiența politicienilor, un deziderat de maximă importanță ce ar trebui să fie apărat cu strictețe, ca un adevărat obiectiv local.
În rest în materie de toaletare a arborilor, să așteptăm să avem specialiști, intenții bune, spirit civic, voluntarism dezinteresat, să iubim și să tratăm spațiul public ca pe propria proprietate ca în țările dezvoltate și poate atunci vom încerca o variantă românească a toaletărilor de pe Champs Elisse, Versailles, Schoenbrunn.
Din păcate noi în aceste momente înțelegem să primim Europa, nu printr-o sărbătoare a naturii, (ci ca pe hoardele tătare) pustiind totul în calea acesteia care totuși ne-a primit cu brațele deschise...dar și cu o oarecare reținere(justificată întrutotul ulterior).

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!