agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3037 .



Unui epitrop, despre preoție
personale [ ]
(Scrisoarea a 149-a)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Velimirovici_Nicolae ]

2006-09-13  |     |  ÃŽnscris în bibliotecă de Nicole Chinez




Unui epitrop, despre preoție
(Scrisoarea a 149-a)

I-ai auzit pe unii eretici spunând: Toți creștinii sunt preoți; ca atare, n-aveam nevoie de preoți anume, fiindcă tot omul botezat a devenit prin aceasta preot. Prin urmare, toti creștinii, barbați și femei, pot săvârși toate lucrările preoțesti pe care le săvârșesc acum preoții anume hirotoniți.
Să știi ca asta e o mare ratăcire. Dacă e sa gândim așa, atunci am putea spune și că toți creștinii sunt apostoli. Din partea lor apostolii au hirotonit mai întâi diaconi, apoi preoți și episcopi sau presbiteri ai bisericii– Fapte 6,6; 14,23; I Tim.4,14; 5,17; 5,22; Tit.1,5.
Acest lucru se vede limpede din Faptele apostolilor și din epistolele Sfântului Apostol Pavel. Și Sfântul Apostol Iacov spune cu tărie că presbiterilor bisericii li s-a dat stăpânirea de a săvârsi toate lucrurile sfințitoare. Citește în epistolele lui cuvintele acestea:
Este bolnav cineva între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru dânsul, ungându-l pe dânsul cu untdelemn întru numele Domnului.(Iac.5,14)
După cum vezi, încă de la sfinții apostoli ai lui Dumnezeu a venit asemenea rânduială în Biserică: să fie cunoscuți presbiteri îmbrăcați cu puterea Duhului Sfânt, care să săvârșească tainele dumnezeiești și să călăuzească poporul botezat la mântuire. Să mulțumim lui Dumnezeu că lucrurile stau așa- fiindcă de nu ar fi lucrat astfel dumnezeiasca Pronie, ci fiecare ar fi putut să se proclame pe sine preot, de la inceput s-ar fi făcut debandadă în creștinism. S-ar fi făcut debandadă atât în credință cât și în rânduiala bisericească. Și cu asemenea debandadă oare ar fi putut corabia Bisericii să treacă cu bine 19 veacuri ca 19 oceane înviforate?
Nici după Legea Vechiului Testament nu putea oricine să fie preot, ci numai cel care era osebit și sfințit pentru acest lucru. Dar și atunci au apărut răzvrătiți care s-au sculat împotriva preoților aleși de Dumnezeu și care în chip călcător de lege și-au însușit dreptul de a îndeplini îndatoririle preoțesti.
Astfel, citim despre Core, Datan și Aviron că s-au ridicat împotriva lui Moisi și Aaron strigând:
Destul este vouă! Întreaga adunare cu toții sunt sfinți și Domnul este întru ei; pentru ce vă ridicați peste adunarea Domnului(Numeri 16)- dar Dumnezeu s-a mâniat pe ei și i-a pedepsit crunt:
S-a deschis pământul și i-a înghițit pe ei... Și s-au pogorat ei și toate ale lor de vii la iad și au pierit din mijlocul adunării.
Așadar, din amândouă Testamentele reiese limpede că nu este voia lui Dumnezeu ca toți credincioșii să fie totodată și preoți. Este însă o vrednicie mai mare decât cea de preot, vrednicie care este deschisă tuturor credincioșilor și la care toți pot ajunge dacă vor. Aceasta e sfințenia. Apostolii îi numesc sfinți pe toți creștinii adevărați. Sfinții sunt înscriși în calendar, în cartea vieții veșnice. Pe foarte mulți țărani și meșteșugari nu i-a împiedicat deloc să intre în calendar, în lista sfinților, faptul că n-au fost preoți în biserica pământească. Iar unora dintre preoți- celor eretici și desfrânați- cinul preoțesc nu le-a ajutat să nu cadă în iadul veșnicelor chinuri.
Pace ție și sănătate de la Domnul.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!