agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1557 .



Călimara congelată
personale [ ]
- însemnări noiembrie 2014 - februarie 2015

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ingergri ]

2015-04-07  |     | 





”Cărțile sunt goale”, răcnea contele cu gesturi furioase către pereți. ”numai sângele contează, în el trebuie să știi să citești” (Rilke, Însemnările lui Malte)

De curând am devenit șomer. Să ne întoarcem așadar la Cioran. La ultima recitire am remarcat următoarele trei citate. De parcă nu le-aș mai fi citit NICIODATÃ înainte. Acestea sunt:

"Dacă citesc atâta, o fac cu speranța de a întâlni într-o zi o singurătate mai mare ca a mea."

"Nu trebuie să ne gândim să scriem cărți, ci să spunem câteva lucruri esențiale, de care să nu roșim la sfârșitul vieții".

"O operă nu contează, NU EXISTÃ, decât dacă e pregătită în umbră la fel de minuțios cum este pregătită o lovitură de către un bandit. În ambele cazuri, ceea ce importă e CANTITATEA de atenție". (Cioran, Caiete, I, II sau III)

Isus simbolizat de pelican. (Sf Ioan Iacob Hozevitul, Physiologus scriere creștină timpurie (sec II-IV), din Alexandria)

Ceea ce e bun în ceea ce scriu (puținul acela) nu este numai o naștere, este și un punct de sprijin pentru mai târziu, un piron sau un piolet, pentru stările de absență, de cădere în gol de mai târziu. De acum. Este ceea ce ar trebui să se întâmple în relația tată-fiu, numai că în cazul ”abstract”, ceea ce nasc nu se mai strică, nu se mai poate strica niciodată. Poate fi neglijat, marginalizat, defăimat, înjurat, răstălmăcit, trunchiat, alungat, etc dar nu se poate STRICA. În scris faci copii mulți. Cei mai mulți mor, dar cei care supraviețuiesc nu se strică. Scrisul îți dă șansa de a menține controlul absolut asupra CALITÃȚII copiilor tăi.

(E aici și ceva din bancul acela bucureștean, potrivit căruia pentru masturbare ai nevoie neapărat de erecție, în timp ce pentru satisfacerea sexuală a partenerei ... în fine, mai sunt și alte soluții)

"Focul din inimă învăluie mintea în fum” (Khalil Gibran)

Cenotaf - cuvânt învățat de la Roger Waters - mormânt gol sau monument funerar pentru un mort care nu e acolo...

Sete de somn - gheară de înger

”Vise dificile: câini care ziceau că sunt compatrioții mei și care-mi sugeau gâtul fără să mă muște” (Emanuel Svedenborg, însemnare de după noaptea de 22-23 aprilie 1744, în ”Cartea de Vise”)

Politicienii sunt ”Eu-l”, populația ”Sinele” Umanității, luate ca Ființă. Efortul trebuie axat pe populație, adică pe Sine, pentru că Sinele determină Eu-l. Frenezia cu care ne năpustim asupra efectelor, în detrimentul Cauzei.

Catalog anti-Köchel

Captiv într-un trup întocmai ca ne-apostolii.

Șerban Catadixescu
Șerban Cetățean al Domnului
Șerban Câteodată
Șerban Pendelete
Șerban Purcelanoza

”Bucureștiul va găzdui în 2015 întâlnirea Asociației Cimitirelor Semnificative din Europa” (știre Mediafax, septembrie 2014)

Proiectul DamiGenius (Salon national de grafică satirică la Huși)

Ea devenise un săculeț de catifea în care a căzut inima mea...

Mii de accidente, anonime pentru eternitate, cu fluturi efemeri izbiți de bolizi pe șosele... amploarea cataclismului nu o poți percepe decât călătorind cu bicicleta...

Nu sunt un scriitor, ci (vreau să fiu) un adept, discipol, promotor, mesager, decodificator al epocilor sincere, DE DINAINTEA literaturii...

Senzația de vertij care te cuprinde atunci când vrei să sari în propria ta copilărie. Ca de pe acoperișul unui zgârie-nori. Impersonal.

Cititor Haiduc - Scriitor Haiduc

Și fie scrierea ta leagăn ochiului obosit, prea plin de preaplinul lumii acesteia...

Specia MUETIS POSMAGIE - prolifică

La Gaudeamus (noiembrie 2014), o carte intitulată ”Balcik”, scrisă de cineva care semnează Balcica Măciucă

În ”Caiete”, Cioran îl numește pe Lenin ”un tânăr vizionar și erudit”.

”I-am invidiat întotdeauna pe cei care au avut motive concrete să-și deteste părinții” (Cioran, Caiete)

”Am cumpărat o bucată de marmură de mărimea unui om și, de lunea viitoare, voi începe să lucrez” (Michelangelo, scrisoare către fratele său, 2 iulie 1496)

După 25 de ani de la Revoluție, bătrâna curvă pe care o numim Opinia Publică din România dezbate, cu un aer filozofic, preocupat, implicat, dacă Iliescu a fost sau nu comunist. Se întâmplă chiar în această clipă din decembrie 2014 în care scriu.

”Nu contează dacă eu la 42 de ani sunt sau nu comunist, contează cum ne văd oamenii” (Ponta după excluderea celor 3 din PSD, noiembrie 2014). Câtă dăruire! Câtă înțelegere pentru nevoile, pentru visele și speranțele poporului suveran!

Jean Paul Sartre, interview pentru o publicație franceză, 1972: ”Cei care se opun comunismului trebuie lichidați. Nu e suficient să-i băgăm în pușcării, pentru că din pușcări mai pot ieși. Trebuie împușcați.”

Domnișoara Dery Zoriu

Iliescu nu e un om rău. Iată confuzia.

Pentru o viață mai bună, mai dreaptă, mai liberă, în care copiii să le poată spună nestingheriți mamelor că NU și-au dorit viața, că și-o pot băga la loc de unde au scos-o, că ...

Scrisul este o absolută necesitate. Comunicarea orală este de fiecare dată incompletă, distorsionată, alterată... pentru că în timpul ei ești constrâns să rămâi în contact cu chipul celuilalt, cu această nesfârșită hartă a durerilor, suferințelor, speranțelor, ipocriziilor, stupizeniei, inconștienței care este chipul uman.

Luigi Bevilaqua, țigan din Cosenza: ”Problema gagiilor e că se uită la tine ca la o muscă albă”.

Despre albirea muștelor
Despre încărunțirea muștelor.

”Dimineața când mă trezesc am întotdeauna în minte un pas sau un gest” (Juan Amayo, țigan spaniol dansator de flamenco)

ATLETA SA REGALÃ

Andra recunoaște că după moarte s-ar putea să fie frumos, dar... nu vom mai avea trupuri. Adică, sugerează ea, nu vom mai avea cu ce simți frumusețea. M-am gândit la libertatea de ”a intra și a ieși” despre care vorbeau egiptenii. Poate că morții, sufletele moarte, se folosesc de trupurile noastre din acest motiv. Sunt poate stările acelea în care nu ne recunoaștem, în care nu ne vine să credem ce putem gândi, ce putem simți, parcă am fi locuiți de altceva, de altcineva...

Idee și Real - abreviat IDEAL

Exacustodian Păușescu

... unde prin Divinitate înțeleg tot ceea ce Sistemul nu poate înțelege, nu mai poate înțelege, sufocat în propriile sale minciuni ....

Stephane Charbonier, fost director Charlie Hebdo: ”Trebuie continuat până când Islamul va fi la fel de banalizat ca și Catolicismul”. Adică, în traducere liberă: dacă noi, occidentalii, care suntem, așa cum se știe, cei mai civilizați, deștepți și mai luminați din lume, ne-am șters cu credința noastră la fund, cum o să permitem ca niște arabi răi, necivilizați și proști să și-o păstreze pe-a lor?

(Tot Stephane Charbonier, fost director Charlie Hebdo: ”Prefer să mor în picioare decât să trăiesc în genunchi”. Brrrrrrrr!)

O replică dintr-un serial românesc (poate Umbre?): ”Râzi ca broasca după inundație”.

Mirela, țigancă măritată cu un gagiu, spune că i-au dat fetiței lor porecla ”Capuccino”.

Ianuarie 2015 - Pink Floyd în taxi, ciucurei și cruciulițe pe tot parbrizul - este de fapt muzică religioasă, vezi și Cartea Morților

”Televiziunea face dictaturile imposibile și democrațiile insuportabile” (Shimon Perez citat de Iulian Comănescu în Dilema Veche, ianuarie 2015)

”Când Stăpânul Universului s-a ridicat, el a spus: ”Sunt multe ființele care au ieșit din gura mea pe când încă nu era cer, pe când încă nu era pământ... Nu am găsit un loc unde să mă fi putut așeza... Atunci am zămislit o dorință în inima mea (...) și am creat toate ființele când încă eram cu desăvârșire singur (...) Am lăsat sămânța mea să cadă în mâna mea, după ce m-am îmbrățișat cu umbra mea...” (Cartea Dragonului Apophis, 312-311 î.C., aflată la British Museum, citată de Victor Kernbach în Miturile Esențiale)

Ellea, orașul antic al eleaților, din actuala Italie, se numește astăzi Velia.

Isis, deși a avut ocazia, evită să-l ucidă pe Seth. Plutarh trage din asta concluzia că Răul face parte indisolubil din lume, că îndepărtarea lui, eliminarea lui este imposibilă. Anihilarea, scoaterea din joc a Răului, ar însemna sfârșitul lumii. Această lume nu este creația unei entități bine definite, a Binelui sau a Răului, ci a CONFLICTULUI dintre ele. Noi suntem doar zgomotul armelor, praful stârnit de această luptă. De aici caracterul ei iluzoriu, incomprehensibil...

23 ianuarie 2015 Toate canalele TV anunță cu litere de-o șchioapă BREAKING NEWS: PROCURORII AU ÎNCEPUT PERCHEZIȚII LA FERMA DE STRUȚI A SOACREI LUI TONI GREBLÃ (Toni Greblă, un fel de mândrie a României, judecător al Curții Constituționale)

Cioran și senzația de stilou cu cerneala uscată uitat în frigider

”Una din rațiunile pentru care marile scrieri sunt amorale este că nu se indică starea de spirit din momentul în care au fost scrise” (Nichita)

Facebook ca soluție de socializare pentru cei care nu mai suportă chipul omenesc, aceasta hartă a deznădejdii, a disperării, a dezorientării, a ignoranței, a ipocriziei, a bucuriei, a fericirii, a caracterului, a oglinzilor.... Există poate o capacitate individuală limită de acumulare de imagini, portrete. Cioran (sau Dali?) observa încă din secolul trecut că portretul a dispărut practic din pictură...

”Ruheena” - nume islamic, în urdu, limba oficială din Pakistan, înseamnă ”Parfum dulce”

Un petec de cer, senin ca privirea ta... și-un capăt de duș ce-ți poate schimba viațaaaaaa....!

”Vers la canaille plumiêre écrivassière” (Mirabeau citat de Nietzche în Aforisme)

Cauze ale nihilismului:
”....
2) Specia inferioară (”turma”, ”masa”, ”societatea”) își pierde modestia (încurajată de democrație - nota mea) umflându-și nevoile în valori cosmice și metafizice. În acest fel întreaga existență se vulgarizează: căci în măsura în care masa domină, ea tiranizează excepțiile, astfel că acestea își pierd încrederea în ele însele și devin nihiliste...” (Nietzche, Aforisme)

”Argumentul instinctiv ”Nu pot să percep concomitent două senzații opuse” este absolut fals și grosolan” (Nietzche, Aforisme)

”Lumea văzută din perspectiva unui cap de bronz rostogolindu-se” (titlu - cu adevărat amețitor - al unei poezii de Leonard Ancuța)

Vierme trece, vierme vine...

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!